utorok 16. októbra 2007

Vafle















Z kysnutého cesta:
¼ kg polohrubej múky
1 malé vrecko sušených kvasníc
trocha soli
1 PL vanilkového cukru
2,5 dl vody
4 vajcia
2 PL hustej sladkej smotany
130 g roztopeného masla

1. Rozbite vajcia a oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a odložte do chladu.

2. V miske zmiešajte múku s kvasnicami, soľou a vanilkovým cukrom. V strede urobte jamku, pridajte žĺtky, smotanu, roztopené maslo a spracujte cesto, ktoré podľa potreby rozrieďte vodou.

3. Cesto musí byť hladké a redšie. Potom opatrne po lyžičke pridávajte sneh.

4. Cesto lejeme do vyhriateho, ľahko pomasteného vafľovača a pečieme do zlatohneda.

Vafle bez droždia:
2 vajíčka
1/2 ČJ soli
4 PL cukru
8 PL olivového oleja
3 hrnčeky hladkej múky
1 ČJ sódy bikarbóny
3 hrnčeky mlieka

1. V mixéry zmiešame vajíčka, soľ, cukor.

2. Postupne pridáme olej, mlieko a múku zmiešanú so sódou.

3. Necháme chvíľku odstáť a lejeme do vyhriateho, ľahko pomasteného vafľovača a pečieme do zlatohneda.

Žiadne komentáre: