piatok 5. októbra 2007

Hamantaschen














Hamantaschen - hamanove uši - sú koláčiky pečené podľa židovskej tradície počas sviatku Purim (פורים). Cez Purim si židia pripomínajú ako boli zachránení vďaka kráľovnej Ester. Haman bol radca kráľa Ahasvéra, ktorý chcel židov vyzabíjať. Preto sa počas tohoto sviatku pečú Hamantaschen ako spomienka na Hamana, ktorý vraj nosieval trojcípy klobúk.


2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
1/2 hrnčeka cukru
1 ČL prášku do pečiva
3/4 hrnčeka masla
1 ČL postrúhanej kôry z citróna
1/2 ČL vanilkovej esencie
2 vajcia

Marhuľovo-oriešková plnka

1 1/2 hrnčeka marhuľového lekváru

3/4 hrnčeka opražených a posekaných lieskových orieškov


Maková plnka

1 hrnček pomletého maku

1/4 hrnčeka posekaných orechov

1 PL masla

1 PL medu

1 ČL citrónovej šťavy

1 bielko

1. Vo väčšej nádobe zmiešame múku, prášok do pečiva a cukor.

2. Pridáme maslo a vyšľaháme buď v mixéri alebo ručným šľahačom.

3. V inej nádobe zmiešame citrónovú kôru, vanilkovú esenciu a vajce. Potom pridáme do múkovej zmesi.

4. Cesto miesime, kým z neho nevytvarujeme guľu. Keď je cesto príliš lepkavé, môžeme pri miesení pridať max 1/4 hrnčeka múky.

5. Prikryjeme ho a vložíme na 2 hodiny do chladničky.

6. Zatiaľ si pripravíme požadovanú náplň.

Marhuľovo-oriešková plnka: Lekvár zohrievame na sporáku, kým nezačne vrieť. Ak sa v ňom nachádzajú šupky, je vhodné ho presitkovať cez kovové sitko. Potom pridáme opražené a posekané liesky a zamiešame.

Maková plnka: Všetky ingrediencie spolu zmiešame.

7. Rúru vyhrejeme na 175°C.


8. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na hrúbku 3mm. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme kruhy s priemerom 8cm.


9. Na každý kruh dáme 1ČL plnky a uzatvárame z troch strán tak, že vzniká trojhran. Kraje popritláčame pevne k sebe, aby plnka počas pečenia nevytekala.

10. Pečieme 12 - 15 minút, kým nie sú jemne hnedé. Necháme vychladnúť na mriežke a podľa chuti prípadne môžeme posypať práškovým cukrom.