streda 3. októbra 2007

Challah














Challah (חלה,židovský chlieb) je špeciálny druh chleba, ktorý sa podáva cez šabat (שבת) a rôzne iné sviatky. Je to veľmi sladký, zlatistý, vajcový chlieb. Chuť a konzistencia niečím pripomína vianočku. Chlieb je obyčajne zapletaný, ale na niektoré sviatky je pripravovaný v iných tvaroch. Napríklad na Rosh Hashanah (ראש השנה) je zvykom podávať okrúhlu challu. Kruh symbolizuje cyklus života, cyklus rokov...

1-1/2 hrnčeka hrozienok
1-3/4 hrnčeka teplej vody
2 PL suchého droždia
1 ČL cukru
1/3 hrnčeka cukru
1/3 hrnčeka medu
3-1/2 ČL soli
1/2 hrnčeka oleja
3 vajcia
2 žĺtka
6-7 hrnčekov múky na chlieb (alebo hladká), približne
+ 2 žĺtka na potretie

1. Vo veľkej nádobe zmiešajte droždie, vodu a ČL cukru. Nechajte stáť 5 minút, aby sa droždie rozpustilo a napučalo.

2. Primiešame zvyšný cukor, med a soľ. Potom pridáme olej, vajcia, žĺtka a 5 hrnčekov múky. Vymiešame do jednotnej hmoty a necháme stáť 10-20 minút, kým sa múka trocha absorbuje.

3. Cesto miesime a pridávame múku, kým nebude mäkké a elastické, 10-20 minút. Cesto má nábeh byť lepkavé kvôli medu, tak treba dať pozor aby ste nepridali príliš veľa múky. Keď sa vám zdá, že múky je dosť a cesto je stále dosť lepkavé, nalejte si na ruky aj cesto trochu oleja a tak ho domieste.

4. Cesto necháme odstáť prikryté na teplom mieste. Potom priemiesime hrozienka a necháme ešte nakysnúť daľších 45-90 minút.


5. Cesto si rozdelíme na dve časti a môžeme ich vložiť do okrúhlej formy zarolované do slimáka alebo danú polovicu si rozdeliť ešte na ďalšie 3 až 6 častí (podľa zručnosti) a zapliesť ich do vrkoča ako vianočka. Necháme opäť kysnúť približne 30 minút.

6. Challu potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme do rúry s teplotou 205°C na 12 minút a ďalších 20-25 minút pečieme na teplote 175°C. Chlieb má byť hnedý a po vpichu má ostať špajdla suchá.

7. Po vybratí z rúry prikryjeme challu vlhkou čistou utierkou a necháme trochu vychladnúť.



3 komentáre:

Jobove - Reus povedal(a)...

very good blog, congratulations
regard from Catalonia Spain
thank you

Anonymný povedal(a)...

Un petit bonjour depuis la suisse.
Amicalement

http://desiree1953.skynetblogs.be/

yanmaneee povedal(a)...

hogan outlet online
hermes belt
hermes belt
jordan shoes
adidas stan smith
adidas yeezy
calvin klein outlet
yeezys
kobe shoes
moncler coat