nedeľa 21. októbra 2007

Jahodovo-mandľová torta

















60 g ošúpaných mandlí
6 bielkov
600 g jahôd
maslový krém (v elektrickom mixéri zmixujeme 450 g práškového cukru, 90 g zmäknutého masla, 3 PL mlieka, 45 g kakaa)
450 ml smotany na šľahanie

1. Na panvici do zlatista opražíme madle, potom ich najemno pomelieme.

2. Na dva plechy položíme pergamenový papier a pomocou taniera nakreslíme na každý plech po dva kruhy s priemerom 20 cm.

3. Rúru vyhrejeme na 140°C. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme.

4. Do snehu vmiešame opražené mandle.

5. 1/4 hmoty rozotrieme na vyznačené kruhy na plechoch a vložíme na 30 minút do rúry. Potom polohu plechov vymeníme a pečieme ďalších 30 minút do zlatisto-hneda.

6. Plechy necháme 10 minút voľne chladnúť. Tenkým ostrým nožom pláty odlepíme a necháme na rošte ďalej chladiť.

7. 150 g jahôd očistíme a pokrájame na tenké plátky.


8. Na tácňu položíme jeden bielkový plát a potrieme ho tretinou maslového krému. Na vrch poukladáme tretinu pokrájaných jahôd. Rovnako urobíme ďalšie vrstvy.


9. V stredne veľkej nádobe vyšľaháme hustú šľahačku. Tretinou naplníme ozdobovacie vrecko.


10. Zvyšok roztrieme na povrch a po bokoch torty. Zdobiacou rúrkou ju po obvode pekne ozdobíme.




11. Tortu odložíme na 4 hodiny do chladničky, aby bielkové pláty zmäkli a torta sa dala ľahko krájať.

12. Zvyšné celé jahody nakrájame na 16 tenkých plátkov a pritlačíme po obvode torty.

13. Tortu ozdobíme polovicami očistených jahôd.







Zdroj: Mary Berry

Žiadne komentáre: