streda 26. marca 2008

Knafeh














Kanafeh(Arabsky), kadayıf (Turecky), kadaif (Albánsky), kataifi, kadaifi (Grécky κα(ν)ταΐφι), je dezert z dlhých "vlasovytých" slížov z cesta phyllo, ktoré je typicky farbené oranžovým potravinárskym farbivom.
Kanafeh pochádza z mesta Nablus, v oblasti západného brehu - West Bank a syr, ktorý sa používa ako náplň získal názov Nabulsi syr. Preto aj ďalšie meno pre knafe je knafeh Nabulsiyye. Hraje centrálnu úlohu v Palestínskej kuchyni, ale rozšírené je v celom arabskom svete, na Strednom východe, na Balkáne, Turecku a Grécku.

Fillo
225 g rozpusteného masla
1000 g syru ricotta
125 ml píniových orieškov
750 ml cukru
5 ml citrónovej šťavy

1. Fillo nakrájame na tenké rezančeky (ako na obr.), a rozdelíme na dve porcie.
2. Na varnú panvicu poukladajte polovicu rezenčekov a polejte polovicou masla.

3. Môžete si pripraviť syr tak, že z neho budete formovať valčeky a ukladať ich na vrstvu rezančekov, kým celú panvicu nepokryjete.
4. Potom na syrovú vrstvu navrstvíme ďaľšiu vrstvu rezančekov a polejeme druhou polovicou masla.
5. Predhrejte rúru na 175°C, uložte panvicu na strednú priečku približne na 45 minút.
6. Dávajte pozor, keď začne cesto hnednúť. Keď sa tak stane, budete potrebovať väčšiu panvicu, na ktorú koláč preklopíte a budete piecť z druhej strany, až kým začne hnednúť aj z druhej strany. Vtedy je Knafe hotové.
7. Posledý krok je posypať knafe píniovými orieškami a poliať sladkým sirupom.
8. Sirup si pripravíme zo 750 ml cukru a 375 ml vody. Zmiešame a privedieme to do varu. Keď zovrie, pridáme 1 ČL citrónovej šťavy, necháme ešte pár minút vrieť, potom dáme preč z ohňa a necháme vychladnúť.

Ricotta - zdravý syr
Syr podobný tvarohu. Zhotovuje sa z kravského alebo kozieho mlieka a používa sa predovšetkým pri príprave sladkých jedál. U nás sa dá nahradiť lúčinou. Je jemnejší, pretože sa nevyrába z kyslého mlieka ale zo srvátky. Je preto veľmi ľahko stráviteľná, vhodná i pre bábätká a pre chorých. Má vysokú nutričnú hodnotu, nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín. Medzi všetkými mliečnymi výrobkami je to produkt s najmenším obsahom tuku.

História Ricotty je úzko spojená s históriou latinských národov. Prapôvodná Ricotta bola vyrábaná pravdepodobne na rímskom vidieku, kde obyvatelia dvojitým varením extrahovali syr zo zakysaného mlieka - podmaslia. Názov Ricotta vznikol z pôvodného latinského recocta, čo znamená v preklade prevarené, alebo varené na dvakrát.
Ricotta sa stala populárnym pokrmom vyššej triedy a je veľmi pravdepodobné, že sa používala i k náboženským obradom. Od stredoveku až do konce 20. storočia popularita Ricotty neustále rástla. Vďaka emigrantom sa napríklad dostala až do Ameriky, kde si získala veľký záujem.




















Žiadne komentáre: