sobota 9. februára 2008

Marlenka
















Cesto:
100 g masla
2 PL medu
250 g cukru
1 ČL octu
1 PL sóda bikarbóny
2 vajcia
700 g hladkej múky

Krém:
200 g masla
1 Salko
mleté vlašské orechy

1. Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte.

2. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, ihneď odstavte.

3. Po čiastočnom vychladnutí pridajte hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste.

4. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť, takto nám vznikne 7-8 korpusov. Cesto je dosť tvrdé, nezľaknite sa, a dá to dosť práce kým každý korpus vyvaľkáte.

5. Pečieme v predhriatej rúre na 180-190°C. Pečenie korpusu trvá len 3-5 minút. Je to tým, že po vyvaľkaní je korpus veľmi tenký, tak pečenie trvá krátko. Cesto narastie a trochu vybledne.

6. Salko 3 hodiny mierne varte nad parou. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Premiestnite ju do nádoby na mixovanie a rozmixujte s maslom, môžete pridať oriešky.

7. Jednotlivé korpusy potrite krémom.

8. Jeden korpus postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu torty (ja ho zmiešam s posekanými orieškami a trochou kakaa).

9. Nakoniec môžete jemne pofŕkať čokoládovým topingom (tým na zmrzlinu).

4 komentáre:

Krakovský povedal(a)...

Tu na cesto Marlenky odporúčajú len 600 gramov múky, cesto sa potom netrhá...

Anonymný povedal(a)...

prosím Vás čo to znamená varit nad parou? dakujem

Recepty povedal(a)...

do jedneho hrnca date vodu, n neho polozite druhy hrniec rovnakeho priemeru, aby na sebe "sedeli" a vo vrchnom hrnci takymto sposobom varite nie priamo na ohni ale na pare

Anonymný povedal(a)...

I'm now not sure ԝhere you are getting your info, however
good topic. I needs to spend some time studying much mirе
or understanding more. Τhanks for great info I was lookng fοr this infoгmatiߋn foг my mission.

my webpage ... quarrelsomemoѵi74.soulϲaѕt.com - -