nedeľa 12. augusta 2007

Viedenská bábovka
















Spotreba surovín a prísad na 1 bábovkovú formu s priemerom 26 cm alebo na 2 formy s priemerom 12 cm:

500 g polohrubej múky
35 g droždia
125 ml vlažného mlieka
150 g krupicového cukru
150 g masla
5 vajec
štipka soli
125 ml smotany na šľahanie
75 g hrozienok
2 kalíšky (4cl) rumu
nastrúhaná kôra y citróna
4 PL práškového cukru
maslo na vymastenie formy

1. Formy vymastíme. Múku preosejeme do misky a uprostred urobíme jamku.

2. Rozdrobíme do nej droždie, zalejeme mliekom, a premiešame s trochou cukru a múky. Prikrytý kvások necháme kysnúť 15 minút.

3. Roztopené maslo, vajcia, soľ, zvyšný cukor a smotanu vymiešame do penista, pridáme umyté a osušené hrozienka, rum, citrónovú kôru a s kváskom a ostatnou múkou vypracujeme na cesto.

4. Cesto miesime tak dlho, kým sa nezačnú tvoriť bublinky.

5. Viedenská bábovka sa vyznačuje tým, že je malá, preto by sme ju mali podľa možnosti piecť v 2 malých formách.

6. Formy do 2/3 naplníme cestom a necháme kysnúť 20-30 minút.

7. Rúru vyhrejeme na 200°C a bábovky pečieme 40-60 minút na druhej priečke rúry odspodu.

8. Upečené bábovky vyklopíme na kuchynskú mriežku.

Každý z kusov má energetickú hodnotu asi 1825 kJ/435 kcal.

Žiadne komentáre: