nedeľa 12. augusta 2007

Banánový koláč so šľahačkou















100 g kokosu
60 g ovsených vločiek
75 g zmäknutého masla
750 ml mlieka
45 g kukuričnej múky (maizeny)
100 g práškového cukru
3 žĺtky
3 veľké banány
150 ml smotany na šľahanie
opražené mandle na ozdobenie

1. Rúru vyhrejeme na 150°C. V okrúhlej plytkej forme na zapekanie s priemerom 20-22 cm zmiešame kokos, ovsené vločky a 45 g masla. Zmes rovnomerne rozotrieme na dno a boky misy.











2. Pečieme do zlatista asi 15 minút. Potom ho necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

3. Do stredne veľkej nádoby dáme mlieko, maizenu, cukor a zvyšok masla. Pri miernej teplote za stáleho miešania privedieme do varu a asi minútu povaríme, aby hmota zhustla.

4. Odstavíme zo sporáka a do hmoty primiešame žĺtky.

5. Ošúpané banány pokrájame na 5 mm hrubé plátky, uložíme na kokosový základ a zakryjeme žĺtkovou hmotou.











6. Prikryjeme alobalom a dáme schladiť do chladničky.

7. V menšej nádobe vyšľaháme hustú šľahačku.

8. Širokým nožom ju rovnomerne rozotrieme po povrchu koláča.











9. Prikryjeme a dáme do chladničky. Koláč podávame studený.


Zdroj: Mary Berry

Žiadne komentáre: