sobota 11. augusta 2007

Rakúska čokoládová torta















Náš obľúbený zákusok.


250 g horkej čokolády
175 g masla
6 vajec (žĺtky a bielky oddelíme)
200 g práškového cukru
30 g múky s kypriacim práškom
šľahačka

1. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Tortovú formu s priemerom 23-26 cm vymastíme tukom.

2. V hrnci roztopíme čokoládu a maslo. Keď je hmota hladká, nádobu odstavíme.

3. Vyšľaháme sneh z bielkov. Do tuhého snehu postupne pridávame 60 g práškového curku a ďalej šľaháme, kým sa cukor neroztopí.

4. V ďalšej nádobe šľaháme žĺtky a zvyšnú časť práškového cukru 5 minút, kým žĺtky nemajú bledú citrónovú farbu. Pridáme čokoládovú hmotu a ďalej šľaháme.

5. Potom pridáme múku a ďalej šľaháme, občas stierame zmes zo stien nádoby.

6. Do čokoládovej zmesi jemne vmiešavame po tretinách sneh z bielkov.

7. Vylejeme ju do formy a pečieme 30-35 minút. Pri pečení sa koláč nadvihne a popraská.

8. Torta je upečená, keď sa nám zdá, že sadla a keď ihloica ostáva po vytiahnutí čistá.

9. Koláč necháme vychladnúť na mriežke.

Puklinkám na povrchu sa nedá vyhnúť. Pre tento druh sú typické. Môže sa podávať so šľahačkou, prípadne sa ozdobiť čokoládovými zvitkami.

Zdroj: Mary Berry

Žiadne komentáre: