sobota 26. apríla 2008

Mimouna



















Sviatok Mimouna nasleduje hneď po Pesachu. Mimouna recepty takmer vždy obsahujú sladké ingrediencie, ktoré symbolizujú "sladkosť" slobody, ktorú Židia zažili potom, ako boli prenasledovaní Egyptskou armádou pri Červenom mori, na siedmy deň od východu z Egypta. Taktiež sa podávajú jedlá z rýb symbolizujúce Červené more.

Mimouna prezentuje prosperiitu, šťastie a niektoré jedlá symbolizujú aj Červené more, kde Boh vykonal zázrak a rozdelil Červené more, aby Židia mohli utiecť pri prenasledovaní Egyptskou armádou.

Napríklad je veľa receptov na datle plnené marcipánom a orechmi, "palacinky" namáčané alebo natreté medom a maslom nazývané "mofleta", "mufleta", alebo "moufleta", čo je tradične prvé jedlo, ktoré sa je keď skončí Pesach (hlavne pre marockých Židov, ktorí to priniesli do Izraela), bielkovo-mandľový "nugát" nazývaný "zabane", opekané hrozienka zdobené orechmi a/alebo ríbezľovým džemom nazývané "mrouziya" alebo "marozia", džem z pomarančov, grapefruitov, mrkvy a repy známy ako "mazun" a nakoniec taktiež Mimouna recepty na maslové keksy.

Všetky horezmienené jedlá sú uložené na stôl prikrytý bielym obrusom. Ďalšie jedlá symbolizujúce prosperitu, ktoré sa ukladajú na stôl sú: tácka s múkou a na nej sedem zlatých mincí, pohár plný oleja v strede tácky. Najčastejšie sa používajú čokoládové dukáty, tácka s múkou je ozdobená fazuľou, orechami, a ovocím, ako napríklad mandle, jablká a pomaranče, med a snopy obilia sú použité ako dekorácia na stole a nádoba s mliekom je obklopená zeleninou a hlávkovým šalátom. Ryba na tanieri so zeleninou a šalátom symbolizuje Červené more. Zlaté dukáty zase symbolizujú mince vyplavené na breh po zaplavení Egyptskej armády. Taktiež číslo sedem má svoj význam, odráža sedem dní po východe z Egypta kedy sa stal zázrak a Boh rozdelil Červené more, abz Židia mohli utiecť pred Egyptskou armádou (na tanieri je sedem mincí a sedem fazúľ).

Mimouna je Marocko-Židovský svoatok, Marockí Židia, ktorí emigrovali do iných krajín - Izrael, Turecko, Francúzsko a.i. si tento sviatok zachovalia slávia ho naďalej.

Recepty budem pridávať postupne ako ich vyskúšam a overím.

Žiadne komentáre: