Kanafeh(Arabsky), kadayıf (Turecky), kadaif (Albánsky), kataifi, kadaifi (Grécky κα(ν)ταΐφι), je dezert z dlhých "vlasovytých" slížov z cesta phyllo, ktoré je typicky farbené oranžovým potravinárskym farbivom.
Kanafeh pochádza z mesta Nablus, v oblasti západného brehu - West Bank a syr, ktorý sa používa ako náplň získal názov Nabulsi syr. Preto aj ďalšie meno pre knafe je knafeh Nabulsiyye. Hraje centrálnu úlohu v Palestínskej kuchyni, ale rozšírené je v celom arabskom svete, na Strednom východe, na Balkáne, Turecku a Grécku.
Fillo
225 g rozpusteného masla
1000 g syru ricotta
125 ml píniových orieškov
750 ml cukru
5 ml citrónovej šťavy 1. Fillo nakrájame na tenké rezančeky (ako na obr.), a rozdelíme na dve porcie.
2. Na varnú panvicu poukladajte polovicu rezenčekov a polejte polovicou masla.
3. Môžete si pripraviť syr tak, že z neho budete formovať valčeky a ukladať ich na vrstvu rezančekov, kým celú panvicu nepokryjete.
4. Potom na syrovú vrstvu navrstvíme ďaľšiu vrstvu rezančekov a polejeme druhou polovicou masla.
5. Predhrejte rúru na 175°C, uložte panvicu na strednú priečku približne na 45 minút.
6. Dávajte pozor, keď začne cesto hnednúť. Keď sa tak stane, budete potrebovať väčšiu panvicu, na ktorú koláč preklopíte a budete piecť z druhej strany, až kým začne hnednúť aj z druhej strany. Vtedy je Knafe hotové.
7. Posledý krok je posypať knafe píniovými orieškami a poliať sladkým sirupom.
8. Sirup si pripravíme zo 750 ml cukru a 375 ml vody. Zmiešame a privedieme to do varu. Keď zovrie, pridáme 1 ČL citrónovej šťavy, necháme ešte pár minút vrieť, potom dáme preč z ohňa a necháme vychladnúť.
Ricotta - zdravý syr
Syr podobný tvarohu. Zhotovuje sa z kravského alebo kozieho mlieka a používa sa predovšetkým pri príprave sladkých jedál. U nás sa dá nahradiť lúčinou. Je jemnejší, pretože sa nevyrába z kyslého mlieka ale zo srvátky. Je preto veľmi ľahko stráviteľná, vhodná i pre bábätká a pre chorých. Má vysokú nutričnú hodnotu, nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín. Medzi všetkými mliečnymi výrobkami je to produkt s najmenším obsahom tuku.
História Ricotty je úzko spojená s históriou latinských národov. Prapôvodná Ricotta bola vyrábaná pravdepodobne na rímskom vidieku, kde obyvatelia dvojitým varením extrahovali syr zo zakysaného mlieka - podmaslia. Názov Ricotta vznikol z pôvodného latinského recocta, čo znamená v preklade prevarené, alebo varené na dvakrát.
Ricotta sa stala populárnym pokrmom vyššej triedy a je veľmi pravdepodobné, že sa používala i k náboženským obradom. Od stredoveku až do konce 20. storočia popularita Ricotty neustále rástla. Vďaka emigrantom sa napríklad dostala až do Ameriky, kde si získala veľký záujem.
streda 26. marca 2008
Knafeh
Posted by
Recepty
at
12:16
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára