Falafel je vegetariánsky pokrm pochádzajúcí z Egypta. Dnes je obľúbený v krajinách Blízkého Východu, hlavne v Západnom Libanone, Izraeli, ale rozšíril se po všetkých kontinentoch.
Hlavnou ingredienciou je cícer. Je bohatý na proteíny a vitamíny.
1 pohár cíceru
1/2 ČL jedlej sódy
1/2 to 3/4 veľkej cibule
2 - 3 veľké strúčiky cesnaku
1 1/4 ČL soli
1/4 - 1/2 ČL mletého čierneho korenia
1/4 - 1/2 ČL chilli prášku
1 1/2 - 2 ČL mletej rasce
1 1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL cukru
1/4 ČL kurkuma, nemusí byť
3 - 4 PL sezamu
2 - 3 PL nasekanej petržlenovej vňate
1 ČL prášku do pečiva
3 to 4 poháre oleja na praženie
1. Umyte cícer niekoľkokrát, kým nie je voda priehľadná. Namočte ho do vody s ČL jedlej sódy na celú noc. Cícer by mal nasiaknuť vodu a zväčšiť svoj objem. Najlepšie je nechať ho vo vode celých 24 hodín, ale potom ho uložte do chladničky, hlavne ak máte teplú kuchyňu.
2. Na ďalší deň zlejte a poriadne opláchnite nasiaknutý cícer.
3. Očistite cibuľu a cesnak.
4. Vložte cibuľu a cesnak do mixéra a mixujte kým nevznikne dosť tekutá hmota. To pomôže pri mixovaní cíceru.
5. Pridajte časť cíceru a zmixujte dobre s cibuľovo-cesnakovou hmotou. Môžeme to robiť po častiach, aby sa nám neprehrial mixér, tak že si rozdelíme cícer na 2-3 časti a cibuľovú hmotu tak isto. Aj tak mu bude treba dať sem-tam pauzu.
6. Je dôležité počas mixovania so stierkou stierať hmotu z okrajov nádoby. Hmota nemá obsahovať žiadne hrudky a má byť pieskovitej konzistencie. Aj keď sa vám bude zdať, že tam treba pridať vodu, nerobte to. Ak neodoláte, tak nedajte viac ako 3-4 PL.
7. Celú hmotu prenesieme do nádoby a pridáme všetky zvyšné ingrediencie. Potom dobre zmixujeme.
8. Teraz to necháme odpočinúť minimálne na hodinu v chladničke, ale môžeme to tam skladovať aj 2 dni.
9. Olej zohrejeme na strednom plameni. Vložíme malú guličku do oleja, nech zistíme, či je dosť horúci. Správne je ak to zasyčí a falafel pláva na povrchu.
10. Pri tvarovaní guličiek si navlhčite ruky, aby sa to nelepilo, ale nie je dobré keď sú mokré. S lyžičkou si naberieme kúsok z hmoty a tvarujeme guličky.
11. Opatrne ich vkladáme do oleja a pražíme, kým sú zlato-hnedé z oboch strán. Trvá to len pár minút.
12. Keď ich vyberieme z oleja, ukladáme ich na kuchynské vreckovky, ktoré popijú zbytočný olej.
13. Podávame s pitou, zeleninovou oblohou, hummusom, tahini...
pondelok 17. marca 2008
Falafel פלאפל
Posted by
Recepty
at
2:43
Labels: Zelenina šaláty a vegetariánske recepty, Židovské recepty a sviatky
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
2 komentáre:
The good thing is that appleiphone delivers this upgrade in the operating system for-free.
There's been talk of a larger screen, fresh layout and a
built-in NFC processor. It converts your
iPhone right into a security camera.
my blog; jailbreak iPhone
e cigarettes, e cigarette, electronic cigarettes, electronic cigarette, buy electronic cigarette, smokeless cigarettes
Zverejnenie komentára