Kreplach sú malé knedlíky plnené mäsom, zemiakmi alebo inou náplňou. Zvyčajne varené a môžu sa podávať so slepačou polievkou. Chuťovo sú podobné talianskym raviolám.
Kreplach je tradičné jedlo židov Ashkenazi. Jedáva sa deň pred sviatkom Yom Kippur, na Hoshannah Rabbah a cez Purim.
Cesto:
2 hrnčeky múky
soľ
3 PL oleja
2 žĺtka
0,5 hrnčeka vody
1,5 ČL sódy alebo prášku do pečiva
Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto.
Plnka:
1 hrnček vareného mäsa z polievky - pokrájame
1 cibuľa - najemno nakrájaná
petržlenová vňať - najemno nakrájaná
soľ
mleté čierne korenie
cesnakový prášok
1 vajce
1 PL strúhanky alebo namrveného chleba
1. Cibuľu opražíme do zlatista na oleji. Keď ju odstavíme z ohňa, primiešame tam pokrájanú petržlenovú vňať.
2. Do mäsa pridáme cibľu s petržlenovou vňaťou a ostatné ingrediencie. Dobre premiešame.
3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy alebo štvorce, ktoré potom plníme, zatvoríme a dáme variť do vody s trochou oleja a soli. Varíme asi 5 minút. Môžeme podávať.
4. Tie, ktoré hneď nespotrebujeme uložíme v chladničke max 2 dni. Potom ich opražíme na troche oleja na panvici. Chutia snáď ešte lepšie.
piatok 21. marca 2008
Kreplach קרעפלאך
Posted by
Recepty
at
2:45
Labels: Mäsové recepty, Židovské recepty a sviatky
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
2 komentáre:
nike shoes
ferragamo belt
balenciaga shoes
kyrie 6
christian louboutin shoes
balenciaga
lebron shoes
jordan shoes
coach factory outlet
kyrie 5
replica bags in china best replica bags online 2018 replica bags in china
Zverejnenie komentára